Dan hrvatskih branitelja Grada Novske i otkrivanje spomenika poginulih hrvatskim braniteljima u Rajiću

Otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Rajiću obilježava mjesto na kojem su započeli prvi okršaji s neprijateljem na novljanskoj bojišnici. I ovaj spomenik jedan je od izraza iskrenog uvažavanja i dubokog poštovanja prema žrtvi svih hrvatskih branitelja.

Hrvatski branitelji, mi smo uz vas!

Za Domovinski rat, novljanska je bojišnica značajna kao dio područja prvih oslobodilačkih operacija Otkos 10 i Orkan 91., u kojima je oslobođen okupirani teritorij, a u vrijeme ratnih djelovanja i agresije od 1991. do 1995. godine, na tom su bojištu ugašeni životi više od 320 hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske.

I baš zato, ovo je mjesto uistinu prigodno za trajni spomen na žrtvu svih njih, jer upravo je Rajić mjesto u kojem su započeli prvi okršaji s neprijateljem na novljanskoj bojišnici i koje je, počevši od crkve svetoga Tome apostola uništene do temelja, pretrpjelo znatna razaranja.

I ovaj spomenik izraz je našeg iskrenog uvažavanja i pijeteta prema žrtvi hrvatskih branitelja, koju su podnijeli za bolju i mirniju budućnost svakoga od nas, i naše djece.

A vaše zalaganje da se on izgradi, pravi je primjer na koji se način dostojanstveno u sjećanju zadržava uspomena na poginule, ali nikad zaboravljene suborce, … sumještane, … prijatelje …

Na taj način omogućujete i svojim mladim generacijama da u ispravni kontekst stave ulogu i zasluge svojih sumještana i svojega zavičaja u Domovinskom ratu. A to je možda, za budućnost, i najvažnije …

Iskoristio bih zato ovaj svečani trenutak i čestitao vam na angažmanu i inicijativi bez kojih spomenika zasigurno ne bi niti bilo.

No, u danima poput ovog današnjeg, postajemo svjesni da se kao društvo nikada nećemo moći u potpunosti odužiti našim braniteljima na način na koji su oni služili svojoj domovini.

Stoga su ovakve obljetnice, obilježavanja Dana hrvatskih branitelja, za sve nas vrlo vrijedni i dragocjeni –  prava prigoda da se prisjetimo njihovog značaja i podsjetimo da smo uvijek – a što je posebice važno u današnjim okolnostimau najtežim trenucima kročili naprijed zajedno, …. ujedinjeni.

Podržite me i zaokružite broj 1 na listi broj 13. u 6. izbornoj jedinici

HDZ - Hrvatska demokratska zajednica

PROGRAM

Pet temeljnih postavki nove razvojne paradigme Hrvatske